DISC GOLF FAQ: Hvilken disc skal du vælge?

Discgolf er på mange måder en meget simpel sportsgren, og i bund og grund behøver du blot en enkelt disc for at komme i gang med at spille.

Alligevel kan det som begynder være svært at overskue de mange nye termer, og det at vælge den eller de første discs kan i sig selv føles som en uoverskuelig jungle.

Her får du en række tips og tricks til at komme godt i gang med sporten.

Discgolf discs kommer i et hav af forskellige udgaver, men overordnet findes der fire typer:

  • Putt & approach
  • Midranges
  • Fairway drivers
  • Distance drivers

Længere nede på siden finder du en uddybning af de forskellige typer.

Ved første øjekast skulle man tro, at distance drivers vil være dem, man kan kaste længst med. Det er dog ikke nødvendigvis tilfældet, og som nybegynder vil du sikkert opleve, at du kan kaste længere med en midrange disc.

Det skyldes, at en distance driver kræver både god teknik og høj fart for at flyve langt. Desuden er det også sværere at styre, hvor de ender henne, hvilket et helt essentielt.

Vi anbefaler derfor altid nye spillere at starte ud med en putter, en midrange og eventuelt en fairway driver.

De fleste producenter laver et begyndersæt, hvor du netop får en discs fra hver af disse kategorier, og det kan være et rigtig godt sted at starte.

Selvom pakkerne er skræddersyede til begyndere, er de discs, du finder i dem, stadigvæk af meget høj kvalitet, og kan også sagtens bruges af øvede spillere.

En disc golf putter har ofte en speed rating på mellem 1 og 3.

At vælge den helt rigtige putter kan være svært, og selv garvede og professionelle spillere skifter jævnligt til andre modeller.

Der findes ikke to par hænder i verden, der er ens, og derfor er det også umuligt at udnævne én bestemt putter som værende den bedste.

Noget af det absolut vigtigste, når man skal vælge putter, er om den ligger godt i hånden. Det skal med andre ord føles rigtigt. Derfor anbefaler vi også, at du kigger forbi en fysisk disc golf butik, hvis du har mulighed for det, så du kan prøve de mange forskellige typer, der findes, og dermed udvælge den putter, som passer bedst til dine hænder.

Når det så er sagt, er der alligevel nogle ting, man med fordel kan kigge efter, når man som ny spiller skal købe sin første putter.

En putter bruges primært til de sidste 10-20 meter på et hul, altså der hvor man gerne skal have discen i kurven. Her er præcision altafgørende, men mange begyndere oplever, at det kan være udfordrende at få discen til at flyve langt nok, når de putter.

Derfor kan en putter med meget glide være en stor hjælp, da de netop har en høj evne til at blive i luften, og dermed flyve længere. På den måde kan man fokusere på at ramme sit mål, snarere end at kaste hårdt nok.

De mest populære puttere med meget glide er Latitude 64 Pure, Discraft Roach, Latitude 64 Keystone, Latitude 64 Dagger og Streamline Pilot. Der findes også letvægtsputtere som eksempelvis Latitude 64's Ruby, der især egner sig til børn.

En let disc er nemmere at få til at flyve, end en tung disc, men den er dog samtidig mindre modstandsdygtig i vinden.

En approach disc har typisk en speed rating mellem 1 og 4.

Når du begynder at nærme dig kurven, er det en stor fordel at gøre brug af en såkaldt approach disc - altså en disc, som er beregnet til at blive brugt på de sidste 50 meter af hullet.

En approach disc er typisk en slags hybrid mellem en putter og en midrange. Det er altså en disc, der flyver langsomt i luften og generelt har meget lidt glide. Med sådan en disc får du det bedste udgangspunkt til dit indspil, så du ikke behøver at være bange for at kaste for langt.

Karakteristisk for de mest populære approach discs, med få undtagelser, er også, at de er overstabile. Det vil sige, at de har en tendens til at fade meget og "hyzer ud" når de mister farten. Med andre ord vil de altså flyve i en bue frem for lige mod kurven, hvilket gør din fejlmargin på dit indspil større.

Du kan læse mere om, hvorfor et hyzer kast giver rigtig god mening i sådan en situation i vores blogindlæg om netop det emne.

I forhold til valg af approach discs er den absolut mest populære nok Discrafts' Zone- og med god grund. Den har en flad profil, der gør, at rigtig mange føler, den ligger godt i hånden. Derudover er den pålideligt overstabil, og flyver for nye spillere ikke særligt langt.

I en lidt anden boldgade finder vi Innovas Pig, der ligesom en Zone er relativt overstabil, men til gengæld flyver endnu langsommere og kortere.I en kategori for sig er det også værd at nævne en Kastaplast Berg.

Den er kendt for at svæve som en mursten - altså meget, meget lidt. Til gengæld har den en lidt sjov form, som man nok enten elsker eller hader, ligesom den heller ikke er synderligt overstabil.

Midrange discs har typisk en speed rating på mellem 4 og 6.

For nye spillere er midrange discs typisk de absolut vigtigste og mest brugbare.

Fordelen er, at de er lette at kaste med, og mange nye spillere vil samtidig opleve, at det faktisk også er den disctype, de kan få til at flyve længst. Det er nemlig ikke vigtigt at kaste hverken hårdt eller hurtigt for at få en midrange til at flyve som tiltænkt.

Til begyndere er det en fordel med en midrange, som har en evne til at modvirke discens naturlige flyvebane mod venstre. (ved et højrehåndet baghåndskast). Altså en såkaldt understabil disc. På den måde kan man nemlig både kaste den mere lige og ikke mindst længere.

Også her anbefaler vi igen discs med meget glide, da de helt naturligt kan blive længere i luften. Der finds mange gode midranges, og de fleste egner sig i virkeligheden til begyndere.

Af discs, som er særligt nemme at kaste, kan dog nævnes Latitude 64 Fuse, Kastaplast Svea, Latitude 64 Claymore, Prodigy M4, Discmania MD3, Discraft Buzzz, Axiom HEX og Discmania Origin.

Til børn vil vi anbefale en Latitude 64 Pearl, da den kommer i en letvægtsudgave.

Fairway drivere er discs med en speed rating på mellem 6 og 10.

En fairway driver er den perfekte mellemting mellem en midrange disc og en distance driver, og for nyere spillere eller lettere øvede er det en disc, man kan få rigtig meget længde ud af, uden at skulle gå på kompromis med præcisionen.

Fairway drivere har nogle af driverens aerodynamiske karakteristika, men er typisk designet til at flyve lidt langsommere i luften, mere lige og med et mindre knæk i flyvebanen, inden de mister farten.

Der er naturligvis undtagelser til dette, men det er et helt kapitel for sig, og er i de fleste tilfælde ikke relevant for nye spillere.

Når du som ny spiller føler, du har fået godt styr på din midrange, og begynder at opleve, du mangler noget længde i dit kast, er en fairway driver det oplagte næste skridt i din disc golf rejse.

Nogle af de mest populære i kategorien, der netop giver "ubesværet distance" for let øvede spillere, er blandt andet: Discmania FD, Latitude 64 River og Sapphire, Kastaplast Falk og Stig, Innova Leopard og Valkyrie.

Kommer snart

Discens flyveegenskaber

Du har nu godt styr på de forskellige typer af discs og deres fordele og ulemper.

Men hvad betyder de fire tal på discen så? Og hvad afgør, hvordan de flyver i luften?

 

Mange discs fås i forskellige plastiktyper, som både har betydning for prisen på discen, men også holdbarheden. Det billigste plastik kaldes Baseline, og det er samtidig også det mindst holdbare. Baseline plastik tager nemt skade, hvis man uheldigvis skulle ramme et træ, og det kan relativt hurtigt ændre på discens flyveegenskaber, så den bliver mere understabil. De fleste discs bliver også lavet i Premium plastik, der typisk er lidt mere stift og glat, og som er væsentligt mere holdbart. Discs i Premium plastik holder derfor deres flyveegenskaber i længere tid, og de fleste foretrækker deres midranges, fairway driver og distance drivere i denne plasttype, til trods for at de typisk er dyrere. Plastiktypen i sig selv kan også have betydning for en discs flyveegenskaber. Altså kan den samme type disc flyve forskelligt, alt afhængigt af hvilken plasttype den er produceret i. Det er dog typisk nogle mere subtile forskelle, som en ny spiller næppe vil bemærke. For at gøre det hele bare lidt mere besværligt bruger de forskellige producenter ikke de samme navne til deres plastik. Nedenfor kan du se en oversigt over navngivningen af forskellige plastiktyper på tværs af vores mest populære producenter.
Tilbage til blog