Du nåede garanteret ikke at spille ret mange runders disc golf, før du hørte udtrykket første gang. Hyzer. Måske lod du i et stykke tid bare som om, du godt var med på, hvad det betød, før du turde spørge nogen – eller måske googlede du det bare, og endte på denne side.
Det kan også være, du har undret dig over, hvorfor mange spillere foretrækker at kaste discen i en stor bue mod kurven frem for bare at kaste den lige på. Det burde da være mere simpelt, ikke?
I denne post får du svar på nogle af de typiske spørgsmål om hyzeren, ligesom vi giver dig et indblik i, hvorfor du (næsten) altid bør kaste MERE HYZER.
Hvad betyder hyzer?
Hyzer er en bestemt type disc golf kast, der omhandler den vinkel, discen kastes på, og dermed også den flyvebane, som discen tager, efter du har sluppet den. Kort og godt kaster man en hyzer, når discens yderside peger nedad i det øjeblik, man slipper discen.
Man kan både kaste en hyzer med et baghånds- og forhåndskast. Uanset hvilken, du vælger, skal discen altid vippes væk fra din krop:
Hvordan flyver en hyzer?
Der findes naturligvis altid undtagelser, men i langt de fleste tilfælde vil et hyzerkast flyve i en stor, kontinuerlig bue. Mange nye spillere kaster helt ubevidst noget, der enten ligner en hyzer eller måske endda er det. For en højrehåndet spiller betyder det i praksis, at man ved et baghåndskast vil se discen flyve i en bue mod venstre, mens det for et forhåndskast er til højre.
Buens form vil afhænge af flere ting; dels hvor meget hyzer (vinkel) man giver discen, dels hvilken disc der kastes, og dels hvor meget fart discen får.
Og det er her, undtagelserne kommer ind i billedet. For kaster man en understabil disc på hyzer med nok fart på, kan discen faktisk rette sig op i luften og flyve den modsatte vej. Denne type kast kaldes et hyzer-flip, fordi discen flipper i luften. Vi dykker ned i netop dette kast på bloggen i et andet opslag.
Hvordan kaster man en hyzer?
I disc golf siger man populært, at der ikke findes en rigtig eller forkert måde at kaste på. Det er til dels også rigtigt. Man kan dog godt sige, at der er nogle måder at gøre tingene på, som er mere korrekte end andre.
Et hyzerkast handler som nævnt om at få discen til at flyve i en vinkel, hvor discen vipper væk fra kroppen. Det kan man gøre på flere måder, eksempelvis ved at vippe håndleddet. Dette vil vi dog ikke anbefale, da der dels er en høj fejlmargin, ligesom man også vil miste noget fart i discen, når man bøjer håndleddet – men det er en anden snak.
Den nemmeste måde at styre vinklen i sit kast, og dermed også at kaste en hyzer, er ved at bøje overkroppen. Ved at læne sig lidt (eller meget) forover, vil man på den måde ret præcist kunne sørge for, at discen kommer ud af hånden i en hyzervinkel. Jo mere du læner overkroppen frem, jo mere vinkel vil discen få.
For de lidt mere øvede kan det også være en god idé at koncentrere sig om sit follow-through, altså det din arm gør efter discen har forladt din hånd. Ideelt set skal armen nemlig gerne fortsætte sin bane rundt om kroppen i samme vinkel, som du kastede discen.
Det kan godt være lidt kringlet at få en kropslig bevægelse beskrevet på tekst, så her får du en video med tre gode tips til, hvordan du kaster en hyzer:
Hvorfor er det godt at kaste hyzer?
Hyzer-kastet er et af de mest populære kast i disc golf - og med god grund! Hvis du nogensinde har set en turnering på youtube (eller i virkeligheden) med professionelle disc golf spillere, har du måske også opdaget, at en rigtig stor del af deres kast er hyzere.
Et af de bedste eksempler på dette er vel nok VM 2022, hvor en relativt ukendt Aaron Gossage endte i omspil om titlen med den nu seksdobbelte verdensmester Paul McBeth. Næsten udelukkende ved at kaste hyzere (eks. 75 ud af 90 teeskud).
Det var klart et ekstremt tilfælde, og banen passede da også særligt godt til netop dette kast, men som sagt er der en god grund til, hvorfor så mange læner sig op ad hyzeren i deres spil. Det er ekstremt effektivt, relativt "let" at udføre, og har en meget stor fejlmargin.
Grafikken nedenfor bygger på en simulation, og illustrerer dette til perfektion. Den viser kast udført med den samme disc, kastet med samme hastighed, men hvor vinklen ændres et ensartet antal grader for hvert kast. Fra hyzer, til flad, til anhyzer.
Illustration: John Hernlund
Det er helt tydeligt at se, at selvom hyzer-kastene ikke når ligeså langt som de andre kast, ender de alle meget tættere på hinanden.
Ved at ofre en smule på distancen kan du altså sikre en meget større forudsigelighed i, hvor din disc vil lande, når du kaster discen på en hyzer vinkel.
Det er dog selvfølgelig ikke altid, at din placering i forhold til kurven eller fairway tillader det. Men hvis du ikke skal så langt, der er plads til det, og præcision er den mest afgørende faktor i situationen, synes vi helt klart du skal overveje at kaste MERE HYZER!
Bonus info: Hvorfor hedder det hyzer?
Hyzer-kastet er opkaldt efter den nu afdøde ultimate frisbee spiller H. R. "Fling" Hyzer, en lang distance specialist som især gjorde sig bemærket i 1960'erne, ved at kaste en frisbee utroligt langt efter datidens standarder.
Og ja, du gættede det; han var særligt kendt for at kaste en frisbee i en helt bestemt vinkel.